sector-detail-image
Home
Sectoren
Transport & Logistiek

Werken in de
Transport & Logistiek

Werken in de Transport & Logistiek is een uitdagende en dynamische sector waarin dagelijks talloze goederenstromen worden verwerkt. Van het opslaan van producten in magazijnen tot het transporteren van goederen naar verschillende locaties, de logistieke sector is van essentieel belang voor de economie en samenleving. In deze pagina zullen we dieper ingaan op wat het werk in de logistiek precies inhoudt, welke vaardigheden er nodig zijn om aan de slag te gaan, welke opleidingen je kunt volgen en wat er nodig is om te slagen in deze industrie. AB Midden Nederland is ook actief in de logistieke sector. Wij hebben volop vacatures beschikbaar, kortom je kunt vandaag nog je carrière starten in de logistieke sector.

Uitgelichte Transport & Logistiek vacatures

Wat houdt het werk in de Transport & Logistiek in?

Het werk in de logistiek omvat een breed scala aan activiteiten, zoals het ontvangen, opslaan, verzamelen, verpakken en verzenden van goederen. Dit gebeurt vaak in grote magazijnen en distributiecentra, waar logistieke medewerkers samenwerken om ervoor te zorgen dat goederen op tijd op de juiste plek aankomen. Daarnaast is er ook werk in de transportsector, waar chauffeurs verantwoordelijk zijn voor het veilig en efficiënt vervoeren van goederen over de weg, het water of door de lucht. Ook kunnen logistieke medewerkers werkzaam zijn bij productiebedrijven, waar zij verantwoordelijk zijn voor het beheren van de voorraad en het organiseren van het transport van grondstoffen en eindproducten.

 

Welke vaardigheden zijn nodig om in de logistiek te werken?

Er zijn verschillende vaardigheden die nuttig zijn om te hebben als je in de logistiek wilt werken. Zo is het belangrijk om goed te kunnen samenwerken, omdat er vaak in teams wordt gewerkt om ervoor te zorgen dat goederen op tijd op de juiste plek zijn. Daarnaast is nauwkeurigheid en oog voor detail belangrijk, omdat fouten grote gevolgen kunnen hebben voor het hele logistieke proces. Het is ook handig om goed te kunnen plannen en organiseren, omdat logistieke processen vaak strakke deadlines hebben en snel kunnen veranderen. Verder is het belangrijk om stressbestendig te zijn en flexibel te kunnen werken, omdat de logistieke sector vaak hectisch en onvoorspelbaar kan zijn.

 

Welke opleidingen kun je volgen voor een baan in de logistiek?

Er zijn verschillende opleidingen logistiek die je kunt volgen als je in de logistiek wilt werken. Zo kun je kiezen voor een mbo-opleiding, zoals de mbo-opleiding Logistiek Medewerker. Deze opleiding duurt meestal twee jaar en leidt op tot een baan als logistiek medewerker in een magazijn of distributiecentrum. Daarnaast zijn er ook bbl-opleidingen logistiek (beroepsbegeleidende leerweg) beschikbaar, waarbij je werken en leren combineert. Dit is een goede optie om werkervaring op te doen terwijl je een opleiding volgt.

Naast mbo-opleidingen zijn er ook hbo-opleidingen beschikbaar, zoals de hbo-opleiding Logistics Management of opleiding logistiek manager. Deze opleiding duurt meestal vier jaar en leidt op tot een managementfunctie binnen de logistieke sector. Hierbij kun je denken aan functies zoals logistiek manager, supply chain manager of operations manager.

Er zijn ook verschillende cursussen en trainingen beschikbaar om je vaardigheden in de logistiek te verbeteren en bij te houden. Zo kun je bijvoorbeeld een cursus volgen op het gebied van transportplanning, magazijnbeheer of internationale handel, maar ook is het mogelijk ook je heftruck- of reachtruckcertificaat behalen. Zo word je opgeleid tot heftruckchauffeur of reachtruckchauffeur.

 

Breed scala aan cursussen en trainingen in de logistiek

In de logistiek zijn er diverse cursussen en trainingen beschikbaar om je vaardigheden te verbeteren en up-to-date te blijven. Enkele mogelijkheden zijn:

  • Transportplanning: Een cursus gericht op het efficiënt plannen en organiseren van transportactiviteiten.
  • Magazijnbeheer: Een training die zich richt op het effectief beheren van magazijnactiviteiten, waaronder voorraadbeheer en orderverwerking.
  • Internationale handel: Een cursus die inzicht geeft in de complexe aspecten van internationale handel en logistiek.
  • Heftruck- en reachtruckcertificering: Deze certificaten bieden de mogelijkheid om opgeleid te worden tot een bekwame heftruckchauffeur of reachtruckchauffeur.

Door deel te nemen aan deze cursussen en trainingen kun je jouw kennis en vaardigheden in de logistiek vergroten, wat je inzetbaarheid en carrièremogelijkheden in deze sector aanzienlijk kan verbeteren.

 

Wat is er nodig om te slagen in de logistieke sector?

Om te slagen in de logistieke sector is het belangrijk om gemotiveerd te zijn en hard te werken. Er wordt vaak gewerkt in een hectische en dynamische omgeving, waarbij het belangrijk is om snel te kunnen schakelen en goed te kunnen communiceren met collega’s. Het is ook belangrijk om altijd nauwkeurig te blijven werken, vooral als er veel druk op de ketel staat.

Verder is het handig om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de logistieke sector. Zo is er de laatste jaren bijvoorbeeld steeds meer aandacht voor duurzaamheid en efficiëntie in de logistiek, waarbij nieuwe technologieën worden ingezet om processen te verbeteren. Door jezelf te blijven ontwikkelen en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, kun je jezelf onderscheiden en een waardevolle bijdrage leveren aan de logistieke sector.

 

Ga aan de slag in de logistieke sector via AB Midden Nederland

AB Midden Nederland heeft volop mogelijkheden in de logistieke sector. Je kunt direct aan de slag als medewerker goederenontvangst, allround medewerker, logistiek medewerker, magazijnmedewerker, heftruckchauffeur of vrachtwagenchauffeur.

 

Bekijk al onze logistieke vacatures

 

Veel mogelijkheden en uitdagingen in de logistiek

Werken in de logistiek biedt tal van mogelijkheden en uitdagingen. Of je nu wilt starten als logistiek medewerker, chauffeur of manager, er zijn verschillende opleidingen en cursussen beschikbaar om je op weg te helpen. Belangrijk is dat je over de juiste vaardigheden beschikt en gemotiveerd bent om hard te werken in deze dynamische sector. Hier volgen enkele belangrijke aspecten:

  • Diverse opleidingen: Er zijn specifieke opleidingen beschikbaar die gericht zijn op logistieke functies, zoals logistiek medewerker, chauffeur of logistiek manager.
  • Cursussen en bijscholing: Je kunt verschillende cursussen volgen om je kennis en vaardigheden aan te scherpen, bijvoorbeeld op het gebied van logistiek management, voorraadbeheer of supply chain management.
  • Certificeringen: Het behalen van relevante certificeringen, zoals een heftruckcertificaat of een certificaat voor gevaarlijke stoffen, kan je kansen vergroten en je waardevoller maken als logistiek professional.
  • Specialisaties: Er zijn ook mogelijkheden om je te specialiseren binnen specifieke logistieke gebieden, zoals internationaal transport, magazijnbeheer of e-commerce logistiek.

Blijf jezelf ontwikkelen en op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de logistieke sector. Met de juiste opleiding, vaardigheden en motivatie kun je een waardevolle bijdrage leveren aan deze bruisende industrie.

 

Vacatures Transport & Logistiek: wat kan ik verwachten van AB Midden Nederland?

De opdrachtnemers vragen vooral om flexibele en sociale werknemers. En wist je dat je met een rijbewijs (van de juiste categorie) ook in aanmerking komt voor bepaalde transportvacatures? We zorgen samen dat jij je goed voelt bij het werk en de opdrachtgever. We bieden je goede arbeidsvoorwaarden, zoals de mogelijkheid om certificaten of speciale rijbewijzen te halen. Elk jaar kun je kennis bijschaven en verbreden. Zo kan je rijbewijzen voor allerlei voertuigen halen. Zoals melkauto’s of betonmixers. Daarnaast krijg je een salaris volgens de CAO en heb je een flexibele planning. Je krijgt de mogelijkheid veel uren te maken en komt op veel verschillende plekken te werken. Het is daarmee erg afwisselend.

 

Solliciteer op deze sector

news-image

Transport- en logistiek bedrijf Zijderlaan BV uit Stolwijk maakt al vijftien jaar gebruik van chauffeurs AB Midden Nederland

Professionaliteit en kwaliteit, gecombineerd met de coöperatieve gedachte en de wortels van de boerenwereld; dat zorgt ervoor transport- en logistiek bedrijf Zijderlaan BV uit Stolwijk graag gebruik maakt van de diensten van AB Midden Nederland. Wim Zijderlaan  (eigenaar/grootaandeelhouder en commissaris): “We herkennen ons in de boerachtergrond van AB Midden Nederland, daar hebben wij ook veel mee op.”

cta-image

Heb je een vraag?

Neem contact op met
Jacek Domanski

Solliciteer
op jouw manier

Je solliciteert voor een baan
in de Transport & Logistiek sector

Geen CV gereed? Geen probleem!
Wanneer je jouw CV uploadt kunnen we een betere match maken

Liever aan het werk in een
andere sector?